Kimmo Saarikko "Whoever controls the media, controls the mind" Jim Morrison

Kiky-sopimus ja kätilöiden kauhea kosto

Suomella ei ole omaa rahapolitiikkaa, eikä vientiteollisuuden kilpailukykyä voi edistää valuutan devalvaatiolla. Sen takia vuonna 2016 tehtiin sisäinen devalvaatio eli KikY-sopimus. Sillä tähdättiin työkustannusten alentamiseen. Mm. kätilöiden lomarahoja leikattiin.

Vuoden 2017 lopulla sopimuksen onnistumista kiiteltiin. Taloussanomissa oli artikkeli otsikolla"Ekonomistit: Kiky paransi kilpailukykyä ja toi Suomeen hyvää vakautta." Artikkelissa oli ekonomistien ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä tilanteesta. Suomen Pankin auktoriteetilla todettiin, että yksikkötyökustannuksilla mitattuna Suomen kilpailukyky olisi parantunut. 

Tilastokeskuksen tuore tilasto näyttää kuitenkin aivan toisenlaista todellisuutta. Vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 2017 heinäkuusta vuoden 2018 heinäkuuhun peräti 7,8 prosenttia (vihreä viiva alla olevassa kuvassa).

Kätilöiden lomarahojen leikkaukset eivät vaikuttaneetkaan toivotulla tavalla. Kyseessä saattaa olla jopa kätilöiden kosto. 

 

 

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–7/2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jatkappa tuota käyrää v. 2008 asti, niin totuus tulisi ilmi. Suomen vienti on edelleen kovin alakuloinen ja mikäli se olisi kehittynyt samoin, kuin kaikissa muissa EU-maissa keskimäärin, olisi se nyt n. 30 miljardia euroa korkeammalla tasolla.

Huolimatta maahan otetusta 120 miljardin euron lisävelasta, talous ei ole kasvanut lainkaan v. 2008 jälkeen vasta kun viimein v. 2017. Kaikkien muiden EU-ja EMU maiden taloudet ovat kasvaneet jo v. 2010 jälkeen vain Kreikkaa lukuunottamatta.

Suomen julkiset menot kuitenkin nousivat eniten koko Euroopassa yli 20 % v. 2008 - 2017, huolimatta reaalisesta kasvun puutteesta. Viennin reaaliarvo on nyt jota kuinkin samalla tasolla, kuin v. 2008. Epäsuhta on hoidettu veronkorotuksin ja rajulla velkaantumisella.

PS. Yliopiston opettajan ja mensalaisen kannattaisi kuitenkin nyt aluksi varmasti miettiä, mikä ero on vientihinnoilla ja viennin arvolla.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Tullin ulkomaankaupan tilastoissa on vientihinnat, viennin arvo ja viennin volyymi. Nyt on kyse Tilastokeskuksen tiedoista.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko Vastaus kommenttiin #5

Kirjoituksessa on kuva ja linkki kyseiseen Tilastokeskuksen julkaisuun. Tässä vielä erikseen sinulle linkin osoite:
http://www.stat.fi/til/thi/2018/07/thi_2018_07_201...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen julkiset menot kuitenkin nousivat eniten koko Euroopassa"

Ei mikään ihme kun katselee kuinka leväperäisesti Sipilä kokoomuskavereineen verovaroja levittelee Suomeen ja muualle maailmaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jo ennen Sipolän hallitusta. Vanhasen II ja Kataisen oma nostivat menokäyrän koilliseen -Sipilän viiva on terve ja liki vaakasuora.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ilman yhteisvelkavaluuttaa ei Suomi olisi tässä taloussuossa rämpimässä.

Toimituksen poiminnat