Ruotsin journalistiliitto varoittaa YK:n siirtolaissopimuksesta

YK:n siirtolaissopimus ei ole Suomessa ollut juurikaan ollut esillä lukuunottamatta sosiaalista mediaa ja eduskunnan kyselytuntia. Uuden Suomen uutisissa ja Puheenvuorossa asiaa on käsitelty ahkerasti. 

Ruotsissa ja Norjassa sopimusta on tarkasteltu myös journalismin kannalta. Svenska Dagbladet kirjoittaa pääkirjoitussivuillaan, että Ruotsin journalistiliiton puheenjohtaja Jonas Nordling on sitä mieltä, että YK:n siirtolaissopimus vaarantaa sananvapautta ja kaventaa lehdistövapautta. Sopimuksen mukaan viranomaisten tulisi evätä julkinen tuki suvaitsemattomasti tai epäasiallisesti siirtolaisiin suhtautuvilta medioilta. Nordlingin mukaan tämä johtaa "makutuomioistuimiin", jotka päättävät mitkä mediat toimivat hyväksyttävästi.

Norjalainen Journalisten kirjoittaa, että toimittajaliiton Reidun K. Nybø näkee ongelmaksi mm. sen, että YK:n siirtolaissopimuksen mukaan viranomaisten pitäisi ohjata mediaa ja toimittajia oikeanlaiseen raportointiin ja journalismiin (linkki). Norja toimittajaliitto pitää siirtolaissopimusta vapaan lehdistön vastaisena ja sen takia vastustaa sopimuksen hyväksymistä.

Suomessa Journalistiliitto ei ole ottanut GCM-sopimukseen mitään kantaa. Ehkä suomalaiset normijournalistit ovatkin jo proaktiivisesti etuajassa ja sopimuksen mukaisessa asennossa.

kimmosaarikko

Valtiotieteiden maisteri (sosiologi) ja Mensan jäsen.
Toiminut Turun yliopistossa opettajana ja tutkijana sekä Ylessä TV-ohjelmistojen suunnittelun ja toiminnan kehittämisen johdossa.
Minulle on ominaista C. Wright Millsin kaltainen "sociological imagination" ja kriittinen lähestymistapa yhteiskunnallisiin asioihin. Kirjoitukseni eivät aina sovellu tosikoille. Harrastan perhokalastusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu